Ihmeellinen Itä

January 5, 2019

Kaupallinen yhteistyö Kauppakeskus Itäkeskuksen kanssa.

Vartuin aikuisuuden kynnykselle Itä-Helsingissä ja kävin lukion Itäkeskuksessa. Luonnollisesti siis Itis on ollut kiinteä osa sekä lapsuuttani että nuoruuttani. Olen pyörinyt sen käytävillä kavereiden kanssa jo 1990-luvun alussa, kun kauppakeskus oli kooltaan vasta aivan murto-osa nykyisestä. Itiksestä haettiin irtokarkit lauantaisin, ostettiin lätkäkortit keräysvihkoihin pikkuveikan kanssa, hankittiin kavereiden kanssa teini-iässä poikakavereille joululahjat (kuka muistaa vielä ne karmivat, kuvioidut satiinibokserit?!?), otettiin ylimääräisiä reikiä korvanlehtiin ja myös lintsattiin lukion tunneilta kahvilassa notkuen.

Kultaisten ysäri-muistojen rinnalle saatiin taas hetken tauon jälkeen uusia, kun pääsin blogin kautta tutustumaan Itiksen vastikään viime marraskuussa uudistettuun ravintolamaailmaan ja elokuviin Finnkinon uuteen kompleksiin, josta löytyy myös Suomen ensimmäinen IMAX-tekniikalla varustettu teatteri. Leffa valikoitui tällä kertaa nappuloiden maun mukaan, ja Viiru ja Pesonen -pläjäys upposikin pikkuyleisöön kuin veitsi kuumaan voihin ja kirsikkana kakun päällä leffaan oli mahdutettu myös yksi mojova kakka-vitsikin. Pikkuväki naureskeli läpi pätkän suupielet sokerissa ja oli leffan jälkeen ihan valmis illalliselle. 

Valkkasin illan ravinteliksi Vapianon, koska olen Tallinnan-reissuilla tykästynyt paikan sisustuksen lisäksi ihanan tuoreista raaka-ainesta valmistettuun ruokaan, joka ei pettänyt tälläkään kerralla. Olimme onneksi varanneet koko reissuun aikaa reippaasti, ja vaikka Itis pullistelikin joulunalusviikonloppuna lahjaostostelijoita ihan äärilleen asti, sujuivat syömingit vallan rattoisasti. Istuimme paikalla pitkän kaavan mukaan, ja alkupalat, pääruoan sekä vielä jälkkärinkin (suklaakakku!) kitusiini tungettuani mietin hetken miten tulen selviämään seuraavan maanantain jouluaaton ruokapaljoudesta, sen verran tuhti oli ateria, haha!

Keksimme kuitenkin napata jäljelle jääneet pöperöt mukaan kotiin, joten illallisen lisäksi saimme nauttia Vapianon herkuista vielä seuraavana päivänä lounaallakin. Vapianossa panostetaan siis nimenomaan paikan päällä, asiakkaan edessä valmistettaviin annoksiin, ja ruokalista koostuu pastoista, salaateista, pizzoista, risotoista ja kaiken sortin antipastoista. Meille maistuivat sormisyötävien lisäksi pizza, pasta ja salaatti, ja mieleen jäivät etenkin lasten annosten massiiviset koot; kannattaa siis ehdottomasti hyödyntää mahdollisuus viedä jäljelle jäänyt ruoka kotiin.

Itiksen uudistetusta ruokamaailmasta löytyvät Vapianon lisäksi nykyään myös uusi aasialainen katuruokaravintola BangCook, maistuvia salaatteja, keittoja, mehuja ja tuorepuuroja valmistava SalaattiasemaFinnkino Itis -elokuvateatterin yhteyteen avaava Oscar's Bar ja Itiksen uusi Fafa's, joka palvelee tällä hetkellä Tallinnanaukiolla. Kaikki ruokamaailman paikat löydät aakkostetusti listattuna täältä, ja sen verran kattava on Itiksen ravintolavalikoima, että varmasti ihan jokaiselle löytyy se mieleinen paikka. Voimissaan on myös edelleen legendaarinen Fonda del Sol, jossa on kuulkaa tullut vuosien varrella syötyä jos jonkin kerran lehtipihvi ranskalaisilla ja istuttua todella tärkeinä siiderillä likkakavereiden kanssa, täysi-ikäistyttyämme viimein pitkän odotuksen jälkeen.

Ah ja voi, mitä suloisia muistoja tuleekaan aina mieleen Itiksessä käydessäni, niin kornilta kuin se kuulostaakin. Nykyään espoolaistuttuani reilut viisi vuotta sitten, tulee Idässä käytyä sen verran entistä elämää harvemmin, että jotenkin joudun aina pienen nostalgian pauloihin Itikseen sattuessani. Lukiovuodet olivat nimittäin mahtavia, ja Itis näytteli kyllä niissä isoa osaa. Jään melkein joka kerta tuijottelemaan monet uudistuksen läpikäynyttä kauppakeskusta siellä piipahtaessani, sillä sen verran väliä jää käynneilleni, että tuntuu että joka kerralla on ehtinyt tapahtua jotain uutta sen ilmeessä. Olen myös aikoinaan ollut opiskelujen ohella töissä vaatemyyjänä Itiksen Lindexillä parisen vuotta, joten noiltakin ajoilta on omat muistonsa. Jos siis johonkin kauppakeskukseen voi näin kornisti sanottuna olla jonkinlainen tunneside, on se paikka itselläni ihan ehdottomasti Itis. 

ENG | There's this mall in Helsinki called Itis and I've been going there a lot as a kid and as a teenager back in the day. My highschool was just around the corner from it, so obviously we spent loads of time there in the late nineties. 

I had a chance to go and make some new memories there with the fam before Christmas and so we went to the cinema and had a lovely dinner at this restaurant. Loved the whole experience and going back there always brings back so many great memories! We ate like kings and I was a bit worried about the approaching Christmas time and fitting all those delicacies in my belly, but gladly we did not have to stuff ourselves at the restaurant cuz we took the rest of the food back home in doggy bags, woohoo.

2 comments:

  1. Nyt on pakko kommentoida kun niin paljon nostalgisia juttuja tuli mieleen tästä postauksesta :) Olen myös viettänyt lapsuuden ja nuoruuden idässä, Vuosaaressa kävin lukion ja usein etenkin koulun jälkeen tuli jäätyä Itikseen maleksimaan. Meilläkin Fonda Del Sol oli ihan kantapaikka :) Päivän naurut sain noista satiiniboksereista, olinkin ihan unohtanut moiset hirvitykset :D Mä myös asun nykyään Espoon suunnalla ja välillä kun Sellossa katselee siellä hengailevia nuoria, tulee ihan omat Itis-ajat mieleen :) Pitääkin mennä tässä joskus käymään Itiksessä, en ole vuosikausiin siellä vieraillut ja paikka on varmasti muuttunut viime kerrasta paljon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heippa, Mimmu! Hitsi, mulla on tämä kommentointi jotenkin viallinen ollut Bloggerissa jo tovin, pahoittelen tätä viivettä vastauksessa. :/ Jep, että siellä Itiksessä tulikin hengailtua aikanaan, voi video, ihana nuoruus! :D <3 Ja tosiaan ne karseat satiinibokserit, muistan elävästi antaneeni poikkikselle tuolloin jotkut viininpunaiset, joissa oli sammakoiden kuvia. Siis apua, älä edes kysy enempää... :P :D Menepä käymään verestämään muistoja joskus. :)

      Delete